Visualizzazioni totali
venerdì 16 settembre 2011
ΝΟΣΤΟΣ 2011 - ΟΙΤΥΛΟ - ΜΟΝΤΡΕΣΤΑ - ΚΑΡΓΚΕΖΕ
Εορταστικό τριήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στις 2,3 και4 Σεπτεμβρίου 2011, στην Ελληνική πόλη Καργκέζε της Κορσικής, όπου ξαναντάμωσαν για πρώτη φορά μετά από 338 χρόνια οι Μανιάτες της Μάνης με τους Μανιάτες της Μοντρέστα της Σαρδηνίας και του Καργκέζε της Κορσικής. Πρόκειται για μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν τρία κράτη Ελλάδα,Ιταλία, Γαλλία και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο εξωτερικό. Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη της κοινής ιστορίας και καταγωγής των ανθρώπων αυτών, η νοσταλγία για την επιστροφή στην πατρίδα και η σύσφιξη των σχέσεων τους. Τα 338 χρόνια ξεριζωμού και χωρισμού δεν κατάφεραν να σβήσουν την μνήμη του αίματος και των ριζών.
Τον Αύγουστο του 2010 συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι αντιπροσωπίες τους στην Μοντρέστα της Σαρδηνίας. Τον περασμένο Μάρτιο ανανέωσαν τους δεσμούς τους στη Μάνη.
Από τη Μάνη ξανάκαναν, νοερά μεν αεροπορικώς δε, το ταξίδι για την Κορσική του Γενοβέζικου πλοίου «Σωτήρας», ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Ν. Π. πολιτισμού - τουρισμού του δήμου Ανατολικής Μάνης Νικόλαος Μαυροειδόγγονας, η δημοτική σύμβουλος Πειραιά Ελένη Κούβαρη, ο Πέτρος Κατσιβέλης, ο Ηλίας Κατσιβέλης και η Μαρία Καβούρη, οι οποίοι με δικά τους έξοδα αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το κόστος ενός πανάκριβου ταξιδιού εκπροσώπησαν επάξια τη Μάνη και μπήκαν μπροστά, ώστε να μη ναυαγήσει αυτό το τόσο σημαντικό για την προβολή της Μάνης και της Ελλάδας εγχείρημα. Η μετάβασή τους κατέστη δυνατή χάριν στις άοκνες προσπάθειες του Ιταλού προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Pro Loco di Montresta, Gianmario Marica, που τους εξασφάλισε τα εισιτήρια μέσω της πιστωτικής του κάρτας. Αρχικά, μετέβησαν στη Μοντρέστα απ’ όπου μαζί με τα αδέλφια τους, τους Μανιάτες της Σαρδηνίας, προσόρμισαν στον φιλόξενο όρμο της πόλης Καργκέζε στην Κορσική. Αρχηγός της αποστολής ο δήμαρχος της Μοντρέστα, Antonio Zedda, με μια αντιπροσωπία από το δημοτικό συμβούλιο,μαζί τους ο Gianmario Marica, ο πρόεδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου, «Pro Loco di Montresta» με το επιτελείο του Gesuina Cau e Vittorio, Mariangela Cau, Carmenghita Marras, Bonaria Pintore, Fabio Sardu e Antonello. O Gianmario το 2009 ταξίδευσε μόνος του στο Οίτυλο της Μάνης, αναζητώντας τις ρίζες των προγόνων του. Στις εκδηλώσεις του ΝΟΣΤΟΥ 2011 συμμετείχε ενεργά και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, μέσω της παρουσίας του προέδρου και της καταλυτικής συνδρομής του γενικού γραμματέα, Ιωάννη Κορίνθιου, η παρουσία του οποίου αποτέλεσε ορόσημο για την πραγματοποίηση του ΝΟΣΤΟΥ.
Στην Καργκέζε τους υποδέχτηκαν oi Μανιάτες της Κορσικής, με επικεφαλής το δήμαρχο François Garidacci, τη Michele, τη Lilou, την Alexia, την Constance, τον Jerome fam. Papaioannou και όλους τους φιλόξενους κατοίκους της Cargèse la Grecque, που διατηρούν τα οικογενειακά τους μανιάτικα επίθετα (Τζαννετάκη, Στεφανόπουλος, Βολυμάκη, Φρυμιγγάκη κ.α.) καθώς και αρκετά στοιχεία της γλώσσας και των θρησκευτικών παραδόσεων της Ελλάδας. Το Καργκέζε στην Κορσική είναι ένας τόπος όπου διατηρείται αναλλοίωτο με το πέρασμα των αιώνων το ελληνικό στοιχείο και δη το μανιάτικο. Rue de Greece, Rue de Magne και Rue de Vitylon, δηλαδή δρόμος της Ελλάδας, δρόμος της Μάνης και δρόμος του Οιτύλου, είναι μερικά μόνο από τα αποτυπώματα των Μανιατών στην περιοχή.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στην Παόμια, που ήταν ο πρώτος οικισμός των Μανιατών της Κορσικής από το 1676 και για περίπου εξήντα χρόνια, όπως επίσης η επίσκεψη στην εκκλησούλα και το κοιμητήριο που φιλοξενεί τους πρώτους Μανιάτες της Κορσικής.
Στην Παόμια, μας κάλεσε στο υπέροχο της σπίτι/μουσείο, η Μαρία Κριστίνα Φρυμιγγάκη και μας πρόσεφερε σταφύλι και κρύο νερό όπως άλλοτε συνέβαινε στη Μάνη. Τέλος, πριν την αναχώρηση από την Παόμια, ένας δυνατός αέρας συνοδευόμενος από ένα λευκό σύννεφο κατέβηκε από το λοφίσκο και πέρασε μέσα από τις ελιές της Παόμιας (άκρως παράξενο ατμοσφαιρικό φαινόμενο) που στους πιο ευφάνταστους από εμάς, φάνηκε, ότι οι ψυχές των προγόνων μας ήρθαν να μας κατευοδώσουν και να μας δείξουν την ικανοποίηση τους που τους μνημονεύσαμε.
Η κορύφωση των εκδηλώσεων του ΝΟΣΤΟΣ 2011 πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, με η συνάντηση στο Δημαρχείο του Καργκέζε των 3 αντιπροσωπειών: των δημάρχων των δύο κοινοτήτων, Σαρδηνίας και Κορσικής και του εκπροσώπου του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Νικολάου Μαυροειδόγγονα. Αρχικά, ο δήμαρχος της Καργκέζε Francois Garidacci απέδωσε θερμό χαιρετισμό και καλωσόρισε όλους τους παρόντες, στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δήμαρχος της Montresta, Antonio Zedda, και κατόπιν ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης Ν. Μαυροειδόγγονας όπου με έναν άκρως συγκινητικό χαιρετισμό απένειμε τα δώρα και ένα κασελάκι με το χώμα της πατρώας γης. Στη συνέχεια η κ. Μαρία Καβούρη, η οποία διατελούσε χρέη κεντρικής ομιλήτριας, ανάγνωσε την μεταφρασμένη από αυτήν στα Ιταλικά επιστολή, με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου.
Ο πνευματικός ταγός της Καργκέζε τα τελευταία πενήντα χρόνια, πατήρ Αθανάσιος, συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του φετινού ΝΟΣΤΟΥ. Η σύναξη στον ελληνικό ναό της Καργκέζε ήταν μια αληθινή μυστηριακή κοινωνία που αγκάλιαζε τους τρεις κλάδους αυτής της διασποράς των Μανιατών. Η μνημόνευση των ονομάτων του Πάπα και του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στη Θεία Λειτουργία έδωσε το οικουμενικό χριστιανικό στίγμα αυτής της σύναξης. Η χορωδία των Μανιατών του Καργκέζε της Κορσικής έψαλε στα ελληνικά βυζαντινούς ύμνους και ψαλμούς. Ο ένστολος Μανιάτης Νικόλαος Μαυροειδόγγονας, κρατώντας στα χέρια του το ιερό δισκοπότηρο κοινώνησε τους πιστούς βοηθώντας με τον τρόπο αυτό συμβολικά τον ιερέα στην τέλεση του μυστηρίου. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη και ο ιερουργών εφημέριος ζέστανε τις συγκινημένες και παλλόμενες καρδιές όλων των παρευρισκομένων Ελλήνων, Γάλλων και Ιταλών - Μανιατών.
Το τελευταίο βράδυ της παραμονής στην Κορσική, ο εκπρόσωπος του δήμου Ανατολικής Μάνης, Νικόλαος Μαυροειδόγγονας, δώρισε στην αντιδήμαρχο του Καργκέζε, κα Φρυμιγγάκη μια μανιάτικη σημαία και δύο παραδοσιακές μανιάτικες φορεσιές, μία ανδρική και μία γυναικεία. Εκ μέρους του δήμου του Καργκέζε διατυπώθηκε η δέσμευση για την ίδρυση μουσείου, όπου θα τοποθετηθούν οι φορεσιές και η σημαία ως εκθέματα, τα οποία θα οπτικοποιούν τους σκοπούς λειτουργίας του μουσείου τοπικής ιστορίας και θα αναδεικνύουν τη μανιάτικη καταγωγή των κατοίκων του Καργκέζε.
Η αυλαία του προγράμματος Νόστος 2011 έπεσε με μια συζήτηση μεταξύ των προέδρων Alexia Zanettacci και Gianmario Marica και από πλευράς Ελλάδος, της Ελένης Κούβαρη και της Μαρία Καβούρη που έθεσαν τις βάσεις, για μια μόνιμη συνεργασία, με την ίδρυση επιστημονικής ομάδας μεταξύ των τριών κοινοτήτων, σε ένα μεγαλεπήβολο επιστημονικό έργο, το οποίο προβλέπει την συγγραφή ενός βιβλίου με θέμα την έξοδο και την ζωή των Μανιατών, αποίκων του Καργκέζε και της Μοντρέστα. Η επιστημονική ομάδα επίσης θα ασχοληθεί με την αναζήτηση των κοινών ριζών, τη συνέχεια του προγράμματος Νόστος, και την ανεύρεση άλλων μανιάτικων κοινοτήτων σπαρμένων στη Μεσόγειο.
Εδώ χαμηλώνουν τα φώτα του ΝΟΣΤΟΣ 2011 και δίνει ραντεβού σε όλους στο Οίτυλο της Μάνης, όπου θα πραγματοποιηθεί το 2012 το επόμενο μανιάτικο αντάμωμα…
Άρθρο της Ελένης Κούβαρη και Μαρίας Καβούρη
Iscriviti a:
Commenti sul post (Atom)
Nessun commento:
Posta un commento